مهمانپرست: بریتانیا خواهان دیدار با وزیر امور خارجه ایران بود
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است که دیدار اخیر وزرای خارجه ایران و بریتانیا در حاشیه نشست کابل، به درخواست طرف بریتانیایی و به دلیل نگرانی ایران از وضعیت حقوق کنسولی اتباعش انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رامین مهمانپرست روز شنبه، سوم تیرماه، گفت: "مقامات بریتانیا اعلام کرده بودند که مایل به ملاقات هستند و میخواهند در مورد وضعیت رابطه دو کشور و احتمالا بحث تعیین حافظ منافع ملاقاتی را صورت دهند."
او اضافه کرد: "ما نیز به دلیل نگرانی از وضعیت حقوق کنسولی اتباعمان و مشکلاتی که برای آنها ایجاد شده، این ملاقات را پذیرفتیم."
آقای مهمانپرست گفت که درخواست ملاقات وزیر امور خارجه بریتانیا با همتای ایرانیش از سوی یک کشور ثالث مطرح شده است.
روز پنجشنبه، ۲۵ خرداد، خبرگزاریهای داخلی ایران گزارش دادند که علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران و ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا در حاشیه نشست همسایگان افغانستان در کابل با هم دیدار کردهاند.
این نخستین دیدار مقامات ارشد دو کشور از زمان حمله گروهی از تظاهرکنندگان به اماکن دیپلماتیک بریتانیا در تهران در آذر سال گذشته است.
به دنبال این حمله، بریتانیا دیپلماتهايش را از ایران خارج و دیپلماتهای ایرانی را نیز از لندن اخراج کرد. در حال حاضر، سفارتخانههای دو کشور در پایتختهای یکدیگر همچنان بسته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است که وزرای امور خارجه دو کشور در این دیدار درباره بحث حفاظت منافع دو کشور صحبت کردند و "بحثهایی هم درباره تحولات منطقه صورت گرفت."
آقای مهمانپرست گفت: "اینکه مقامات انگلیسی به صورت غیرمتعارف و به شکل نادرست اعلام کردند که این ملاقات به درخواست طرف ایرانی بوده و سعی کردند کار تبلیغاتی انجام دهند را کار درستی نمیدانیم و اینگونه اقدامات از اخلاق دیپلماتیک فاصله دارد."
انتشار خبر دیدار وزیران امور خارجه دو کشور در روزهای گذشته واکنش نمایندگان مجلس ایران را به دنبال داشت. از جمله علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفت که نمایندگان مجلس همچنان بر سر مواضع خود "مبنی بر کاهش روابط با انگلستان" هستند و اگر دولت بخواهد در این وضعیت تغییری بدهد، باید نظر نمایندگان را جلب کند.
بنابر گزارش های خبرگزاری های ایرانی، تعدادی از نمایندگان مجلس از لزوم حضور آقای صالحی در مجلس برای توضیح در این باره صحبت کردهاند. اما علاءالدین بروجردی موضوع احضار وزیر امور خارجه به مجلس به این دلیل را منتفی دانسته و گفته است دعوت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از آقای صالحی برای آشنایی اعضای کمیسیون با دستگاه دیپلماسی است.
دو روز قبل از حمله به اماکن دیپلماتیک بریتانیا در آذر سال گذشته در تهران، مجلس ایران طرح کاهش روابط را بریتانیا را تصویب کرده بود.
طبق قانون مصوب که به تایید شورای نگهبان ایران هم رسیده است، پس از ابلاغ این مصوبه از سوی دولت، روابط ایران و بریتانیا باید به سطح کاردار کاهش مییافت.